Personlig assistans är något som en del av befolkningen har ett behov av. Det är när man inte kan göra saker på egen hand, saker som så att säga har med det grundläggande behovet att göra. Man kan ansöka om personlig assistans, läs mer här, och få personliga assistenter som hjälper en med dessa saker. Det för att få hjälp i vardagen med saker som att klä på sig, klä av sig, äta, sköta hygienen och ja till och med andas ibland.  Det finns krav för att man ska ha rätt till personlig assistans. Man måste vara under 65 år till exempel. Sedan måste man  behov av hjälp med grundläggande behov.

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent är vad man kallar den person som jobbar med personlig assistans. Vad den gör, det beror helt och hållet på vad brukaren (du) har för behov.  Ofta är det en eller flera personer som hjälper dig med dina behov. Det en personlig assistent gör är att hjälpa dig så att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. Så det du inte kan klara av att göra själv, det ska de assistera dig med. Det kan vara att gå på toa, köra din rullstoll, hjälpa dig att duscha och så vidare. 

För att få assistenter som kan hjälpa dig,så måste du ansöka om det och det görs antingen via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan.

27 Sep 2021