Fisk i sig är ju en ganska stor vattendelare. Det finns de som älskar all sorts fisk och andra avskyr den. Sedan finns det sådana som jag, som gillar viss sorts fisk. Om jag får välja, så är det laxen som är min favorit. Man kan köpa asc lax och laga till en massa gott. Ska dela med mig av ett bra recept nedan.

Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

500 g lax
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 msk ströbröd
2 msk färsk dill, hackad
2 msk färsk basilika, hackad
3 msk parmesanost, riven
0,5 citron
1 broccoli
Potatismos
800 g potatis
1 dl lättmjölk (0,5 %)
1 tsk flytande margarin

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatis.
Lägg lax med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
Blanda ströbröd, dill, basilika och ost. Riv i skalet och pressa i saften från citronen. Krydda med salt och peppar. Lägg örtblandningen på laxen och ställ in formen mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Krydda med salt och peppar efter smak.
Dela broccoli i buketter och koka hastigt i lättsaltat vatten. Droppa ev. över lite citronsaft vid servering.
Servera laxen med potatismos och broccolibuketter.

Har ni testat najadlax?

En annan variant man kan göra med lax, det är najadlax. Det är en lax som först har gravats och sen kallrökts vilket ger en helt unik smak. Man kan göra det själv, eller vara lat och köpa färdig!

18 Feb 2022