Det går att tala om skattereduktion på flera sätt. Det vanligaste som de allra flesta hört talas om är så klart RUT och ROT. Det är två olika avdrag man kan göra, så att det blir billigare att anlita företag att utföra saker åt en. På https://www.skattereduktion.se/ finns det en smart kalkylator att använda för att kunna räkna ut dessa saker med. Dock är det Skatteverket som bestämmer om detta. För att använda dessa avdrag så är det utföraren som gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket.

Beviljar då Skatteverket detta så kommer utbetalningen till utföraren och beloppet kommer att hamna i din inkomstdeklaration. Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget.

Storlek på avdrag


Rot- och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år. Det för alla bostäder gemensamt. Det går inte att få samma summa per bostad. Men det kan vara flera personer som får det för avdrag inom samma bostad. Det du kan få ärrotavdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden.

Om du vill ha koll på dina avdrag så kan du göra det genom att använda dig av dina egna tjänster hos Skatteverket. Tjänsten heter Rot och rut – mina avdrag.

 

 

 

18 Aug 2019