Något som måste göras på alla sorters byggnader, det är en energideklaration. Det blev obligatoriskt 2006. Det är inte fel att anlita ett besiktningsföretag som kan göra energideklarationen åt dig. Då får du hem energiexperter som gör besiktningen på plats. Besöket kan ta 1-3 timmar, allt beror på hur stor och komplex byggnad du har. Oftast är det helt ok att du är med den den görs. Du kan underlätta det hela genom att före de kommer fylla i ett formulär före samt se till att ha med all rätt dokumentation. Sedan kan du även passa på att göra en OVK-besiktning, alltså en obligatorisk ventilationskontroll.

Varför göra en energideklaration?

En energideklaration är som sagt obligatorisk att göra. Det ska göras vart 10e år. Om du ska sälja din bostad så måste det finnas en giltig sådan. Sedan är det bra att göra denna eftersom att du då lär känna huset på ett bättre sätt. Du får koll på enegiförbrukningen för huset och tips och råd kring hur du kan sänka den. Energideklarationer görs för att energianvändning ska förbättras i olika byggnader. Det är bra för dig och det är bra för miljön. 

Du bör alltid anlita en certifierad expert för att göra din energideklaration. I samband med en sådan kan det även vara bra att göra en så kallad OVK. Det innebär en obligatorisk ventilationskontroll.. Även de ska göras med vissa intervaller på alla sorters byggnader nämligen.

5 Jun 2020